Op 1 januari 2023 zal de onbelaste thuiswerkvergoeding van €2 stijgen naar €2,13. Maar hoeveel profijt heeft een medewerker hier nou echt van als die vanuit huis werkt?

Waarom een verandering in de thuiswerkvergoeding?

Volgens het CBS zorgt thuiswerken voor extra kosten voor de werknemer. Op dit moment is het zo dat de thuiswerk kosten €3,05 per werkdag per persoon bedragen. Deze kosten bestaan uit:

    • Water-en elektriciteitsverbruik, 
    • Verwarming, 
    • Koffie en thee
    • Wc-papier.

Veel werkgevers hebben aangegeven dat zij hun werknemers een vergoeding willen geven voor deze extra kosten. Op deze manier kan je als werkgever de extra uitgaven van thuiswerkers compenseren. 

Het kabinet biedt werkgevers dan ook de mogelijkheid om hun werknemers te vergoeden voor kosten door thuiswerken. Eerst was dit dus €2, nu wordt dit op 1 januari 2023 €2,13. Deze vergoeding is door het kabinet gebaseerd op de berekening van het Nibud. In maart 2022 heeft het Nibud, in verband met de gestegen energieprijzen, een nieuwe berekening gemaakt met als resultaat de €0,13 verhoging.

Het FNV gaat hier echter nog een stap in verder en wil de thuiswerkvergoeding verhogen naar €6 per dag. Of dit haalbaar is vragen wij ons bij De Jongens van HR af.

Het geven van een thuiswerkvergoeding is echter niet wettelijk verplicht. Hoewel het niet verplicht is kan je als werkgever wel laten zien dat je een goede werkgever bent. Zeker nu met het personeelstekort is het een slimme manier om werknemers langer te behouden en wellicht nieuwe werknemers aan te trekken.

Bij De Jongens van HR houden wij de veranderingen van de thuiswerkvergoeding scherp in de gaten en begeleiden wij jou waar nodig. Wil je weten wat De Jongens voor jouw organisatie kunnen betekenen klik dan hier!