Het is denk ik niemand ontgaan dat de brandstofprijzen enorm zijn gestegen. Om deze hoge prijzen te compenseren, wil de meerderheid van de Tweede Kamer de kilometervergoeding sneller verhogen. Dit stond oorspronkelijk gepland voor 2024/2025. Het voorstel om de eerste verhoging te vervroegen naar 2023, heeft de steun gekregen van de Kamermeerderheid, maar wat betekent dit?

Wat verandert er?

Het huidige vergoedingsbedrag is op dit moment maximaal €0,19 per zakelijke kilometer. Per 1 januari 2023 zal dit bedrag naar schatting stijgen naar €0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 zal er een tweede verhoging komen, dit betekent dat het bedrag dan vermoedelijk stijgt naar €0,23 per kilometer. Of dit de precieze bedragen worden moet het kabinet nog bepalen, hier wordt op Prinsjesdag meer over duidelijk.

Als werkgever bepaal jij zelf of je daadwerkelijk meer gaat uitbetalen. Uit een onderzoek van AWVN is gebleken dat de helft van de werkgevers overweegt om hun mobiliteitsregeling aan te passen of dit hebben ze al gedaan. Daarnaast geven 2 van op 3 werkgevers aan dat ze wel bereid zijn om een hogere kilometervergoeding te betalen, indien de fiscale regels dit mogelijk maken.

Waar moet jij als werkgever opletten?

Of jouw medewerkers straks automatisch recht hebben op een hogere reiskosten vergoeding, hangt af van hetgeen wat in de arbeidsovereenkomst of personeelshandboek is opgenomen. Indien hierin is opgenomen dat de medewerker de maximaal fiscaal toelaatbare netto vergoeding ontvangt, dan zal de reiskostenvergoeding van de medewerker per 1 januari 2023 mogelijk automatisch verhoogd worden naar €0,21 per kilometer. 

Als jij als werkgever de kosten van de zakelijke reis voor jouw rekening neemt, is het wel belangrijk dat de medewerker het desbetreffende vervoermiddel doorgeeft. De reiskostenvergoeding is in te delen in 2 secties, namelijk :

  • Een vergoeding voor reizen met eigen vervoer (Auto, Fiets)
  • Een vergoeding voor reizen met het openbaar vervoer.

Gezien de hogere (brandstof)kosten is dit een zeer redelijke vergoeding, die iedere werkgever zijn werknemer gunt. Niettemin houden De Jongens van HR wel graag de regie en zal een dergelijke wetswijziging niet voor extra kosten mogen zorgen, mits de werkgever daar bewust voor kiest. Onze verwachting is, dat alle werkgevers dit fiscaal voordeel aan hun medewerkers zal verlenen.