Wet Arbeidsmarkt in Balans, ontzettend mooie naam, maakt een lekkere afkorting ook: WAB. Maar wat doet het nou eigenlijk?

Na de Tweede Kamer, is nu ook de Eerste Kamer akkoord met de WAB. Per 1 januari 2020 moet de WAB het evenwicht tussen vaste en flexibele contracten herstellen.

Hoe de wet dat gaat doen? Onder ander doormiddel van een verruiming van de ketenregeling en een versoepeling van het ontslagrecht. Daarnaast wordt het voor werkgevers verplicht om jaarlijks een vast aantal uren voor 0-urencontracten aan te bieden. Ook komt er een korting op de WW-premie voor medewerkers met een vast contract.

Al deze wijzigingen zijn bedoeld om werkgevers te stimuleren om meer medewerkers zelf (vast) in dienst te nemen. De risico’s om iemand in dienst te nemen, worden door deze wet namelijk een stuk kleiner.

De Jongens van HR zorgen ervoor dat werkgevers arbeidsrechtelijk hun zaken goed voor elkaar hebben. Maar we hebben ook een visie op HR-beleid. We vragen we ons af: zouden de doelen van de onderneming en de ontwikkeling van de medewerker niet centraal moeten staan, in plaats van de arbeidsrechtelijke overeenkomsten? Zo is de ontwikkeling het doel, het vaste contract een administratief gevolg of een arbeidsrechtelijke terminologie.

Hoe dan ook, we hebben nu eenmaal te dealen met de WAB. Deze gaat per 1 januari 2020 in werking. Is jouw organisatie al WAB-ready? Of heb jij de recruitment-kant al perfect onder controle, maar kan een Legal HR-controle geen kwaad? Bel of app ons dan eens op +31302270317, een berichtje via LinkedIn mag natuurlijk ook!