Madelon Angelier, Bagels & Beans Wageningen; meer rust en focus door De Jongens van HR

Ondernemer Madelon Angelier runt een Bagels & Beans vestiging in Wageningen. Al bijna 7 jaar  stuurt ze succesvol haar medewerkers aan en bedient ze vele gasten. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de horeca, vond ze het tijd om zelf het roer in handen te nemen. De franchiseformule van Bagels & Beans vond ze het beste bij haar passen. Met de gedegen basis van deze franchise het bedrijf beginnen, en van daaruit uitbouwen. En dat is haar gelukt. Met de hulp van ‘het hoofdkantoor’, ‘De Jongens van HR’ en haar medewerkers, is het gelukt een succesvolle Bagels & Beans vestiging te runnen.

HR-ondersteuning krijgt ze hierbij van De Jongens van HR. Bijvoorbeeld bij het professioneel archiveren of verlengen van de contracten, of het bijhouden van de contractdata. Ook helpen de Jongens Madelon bij alle administratieve handelingen rondom de eerste werkdag van een werknemer. Zo kan de aandacht uitgaan naar het welkom heten en het inwerktraject. Salarisverwerking heeft ze ook geen omkijken meer naar. Excellijsten en formulieren invullen behoren tot het verleden, dat doen De Jongens van HR nu voor haar.

Bagels & Beans is een bekende keten horecazaken. Door corona staat de horeca onder druk en ook de vestiging van Madelon dient rekening te houden de aangepaste regels.
Madelon; “Dit jaar was natuurlijk een knettergek jaar met hoge pieken en diepe dalen. Wij begonnen 2020 goed, tot corona kwam. Van de ene op de andere dag moesten we ineens twee weken dicht. Dat was een klap in ons gezicht en konden veel van wat we besteld hadden weggooien. Daarna zijn we meteen omgeschakeld naar take-away. We wilden grip houden en dat is mede daardoor gelukt. Daarna was het aanpoten door de steeds wisselende maatregelen vanuit de overheid. We moesten continu omschakelen. En dat deden we ook. Alles wat nog wel kon pakten we met beide handen aan. En natuurlijk hierbij rekening houdend met de veiligheid van onze klanten en medewerkers.
Ondertussen zitten we in een nog strengere lockdown. Vanuit het hoofkantoor van Bagels & Beans werd al eerder een online bestelsite opgezet. Dit is speciaal gedaan vanwege corona, maar mijn verwachting is dat dit een blijvertje is. Op dit moment kunnen klanten bij ons de bestelling ophalen. Op die manier houden we contact en zijn hier ook behoorlijk druk mee geweest.”

Personeel speelt natuurlijk binnen elke organisatie een belangrijke rol. Binnen de horeca wordt veel gevraagd van de flexibiliteit van werknemers. 2020 was niet alleen voor werkgevers een vreemd jaar, maar ook voor werknemers.
“Vlak voor corona begon zijn we met De Jongens van HR gaan samenwerken. Er zijn zoveel aanpassingen geweest op het gebied arbeidsrecht dat dit niet meer bij te houden was voor mij. Destijds ging ik ook met zwangerschapsverlof en moest daarnaast ook nog een bedrijf runnen. En dan moet je keuzes maken en focus hebben.

Dit jaar hebben wij weinig tot geen aanname van nieuw personeel gehad. Dat was gewoonweg niet nodig. Eén persoon hebben laten gaan en niet vervangen. Geen gedwongen vertrek overigens.
Alle juridische en HR gerelateerde zaken lopen via De Jongens van HR. Kwestie van een belletje of e-mail en het wordt geregeld. Ik wil mij bezighouden met het aansturen van mijn mensen en ondernemen.

Dat het op juridisch vlak en qua loonadministratie allemaal geregeld is, is natuurlijk top. Maar ook is het belangrijk mijn mensen gemotiveerd te houden. Er is ook continu contact heen en weer, en we pakken alles als team met elkaar op. Daarbij zorg ik dat er altijd minimaal twee mensen aanwezig zijn. Dan blijft het werk leuk om te doen.
Deze tijd gebruiken we ook om onze mensen extra bij te scholen. Schoonmaken en schilderwerk is nu wel gedaan. Ze leren een goede Barista te worden of oefenen ‘Bagelen’ (afbakken en beleggen van bagels). Het lijkt allemaal simpel, maar kwaliteit zit hem in de details.
Ik wil mijn medewerkers vrijheid geven om te doen waar ze goed in zijn.”


In de horeca werken over het algemeen veel studenten, zeker in studentenstad Wageningen. Ook bij de Bagels & Beans vestiging van Madelon is dit zo. Bedrijfsleiderschap is hierbij op een bijzondere manier ingevuld.

“Gemiddeld werken er zo’n 15 tot 20 mensen op onze locatie in de Hoogstraat. Veel medewerkers hebben een deeltijdbaan en iedereen zit op een nulurencontract. Dat heeft te maken met het feit dat we met veel studenten werken. Voor hen is dat prettig omdat als ze moeten studeren voor examens, ze flexibel zijn om zelf hun tijd in te delen.
Op dit moment heb ik geen bedrijfsleider in dienst. Diverse pogingen gewaagd d.m.v. vacatures, maar kon geen geschikte persoon vinden. Dit lossen we nu op met drie studenten die samen deze taak op zich genomen hebben en dat werkt perfect. Zo is er altijd wel iemand aanwezig die leidinggevende taken kan uitvoeren, ook tijdens mijn verlof.”

De Jongens van HR ondersteunt Bagels & Beans Wageningen m.b.t. arbeidsrecht en de loonadministratie. Deze samenwerking wordt aan beide kanten als zeer positief ervaren.
“Per maand betalen wij een fixed fee en hiervoor helpen De Jongens van HR ons met de loonadministratie. Daarnaast geven ze ons juridisch advies op het gebied van arbeidsrecht, en helpen ons bij het maken van de contracten.
Voor het geld dat ik betaal kan ik nooit iemand inhuren die zo breed kan ondersteunen. Ik weet iedere maand precies waar ik aan toe ben en hoef mij nooit druk te maken om HR gerelateerde zaken. De urenadministratie houden wij nog zelf bij en de betalingen doen wij zelf. De rest doet De Jongens van HR.
Het geeft zoveel meer rust en focus. Ik doe dit alleen en het is best een grote zaak. HR erbij doen is gewoon een te grote belasting. De tijd die ik hiermee bespaar, kan ik investeren in het trainen en begeleiden van mijn personeel.

Madelon is zelf trouwens groot liefhebber van al het lekkers dat zij verkoopt. In de oergezellige vestiging in Amersfoort snoept ze regelmatig zelf een lekkere bagel weg.
Wij hebben 7 verschillende soorten bagels en enorm veel keuze qua beleg. Zelf ben ik helemaal fan van ‘Het Ontbijtje’. Juist omdat het zo simpel is. Een bagels met jam, meer heb ik eigenlijk niet nodig.

En nog een leuk weetje; wij hebben in 2018 de prijs gewonnen voor horeca locatie met het schoonste toilet van Nederland. Met dank aan mijn mensen!”

Bagels & Beans en De Jongens van HR