WIL JIJ OOK MET TERUGWERKENDE KRACHT BETAALD OUDERSCHAPSVERLOF?

 

HOE GAAT HET NU?

Op dit moment is ouderschapsverlof in Nederland nog onbetaald. Hierbij hebben partners in de eerste 6 maanden van een baby, recht op 5 weken verlof. In de eerste 8 levensjaren van een kind, kunnen ouders in totaal 26 weken ouderschapsverlof opnemen. Deze uren worden dus tot op heden niet uitbetaald, maar daar komt per augustus 2022 verandering in, benieuwd wat er precies veranderd? Lees dan snel verder.

 

WAT VERANDERT ER?

Vanaf augustus 2022, wordt de regeling voor ouderschapsverlof uitgebreid. Het is vanaf dan mogelijk om de eerste 9 van de 26 weken verlof op te nemen, waarbij je dagloon voor 50% wordt uitbetaald. Het is voor nu dus zo dat je 9 weken wordt uitbetaald en dat de overige 17 weken onbetaald blijven.

Het komt er op neer dat ouders voor 9 weken deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen. Dit verlof kan worden opgenomen in het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind. Het blijft wel nog steeds van kracht dat je als medewerker het verlof ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk moet aanvragen. Echter is het wel zo, dat ouderschapsverlof in principe niet geweigerd kan worden.

VAN 50% naar 70%

Er is een mogelijkheid dat de uitkering van 50% naar 70% verhoogd gaat worden. De Eerste Kamer heeft een motie aanvaard waarin het kabinet wordt verzocht het uitkeringspercentage te verhogen. Dit gaat pas van kracht als het nieuwe kabinet hiermee ingestemd is.  

VERWACHTING

Er wordt verwacht dat jonge ouders, dankzij het (deels) betaald ouderschapsverlof, eerder geneigd zijn om dan ook echt verlof op te nemen. Het doel van de uitbreiding van het ouderschapsverlof is om ouders meer mogelijkheden te geven om te werken én om meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind.