WERKGELUK

Wat is werkgeluk en waarom is het belangrijk? Werkgeluk bestaat niet alleen uit het plezier hebben in je werk, er komen veel meer factoren bij kijken. Bij het hebben van werkgeluk haal je voldoening uit je werk, word je geprikkeld en raak je enthousiast. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. 

Werkgeluk hangt wel samen met verschillende factoren, zoals je collega’s, je werkplek, je thuissituatie enzovoort. Het is belangrijk om als bedrijf te achterhalen wat werkgeluk voor jouw werknemers betekent.

GELUKSFACTOREN OP KANTOOR

De grootste misvatting is dat het uitdelen van grote loonstroken en extraatje het belangrijkst is voor werknemers. Natuurlijk vindt elke werknemer dit leuk, maar het houdt ze niet gelukkig. Werkgeluk is een element waar prioriteit gegeven moet worden. Het werkgeluk verbeteren kan door diverse factoren:

  • Geef je werknemer interessante en zinvolle zaken.
  • Geef je werknemer erkenning en waardering.
  • Creëer een goede balans tussen werk en privéleven, bijvoorbeeld door hybride werken
  • Creëer een krachtig werkgeversmerk, geef je medewerkers een gevoel van trots.
  • Zorg voor vertrouwen en respect.
  • Beloon het harde werk van je werknemers, zorg voor doorgroeimogelijkheden.
  • Biedt transparantie, dit zorgt voor de juiste verwachtingen.

WAAR BEGINT WERKGELUK?

Volgens Mo Gawdat begint werkgeluk aan de top. Als het hoofd van een organisatie niet gelukkig is, is er geen een actie die een organisatie gelukkiger maakt. De top van een bedrijf moet begrijpen dat werkgeluk noodzakelijk is om de allerbeste resultaten te behalen. Als jij als manager gelukkig bent, wordt je team en je organisatie dat ook. Werkgeluk werkt besmettelijk.

WAT LEVERT WERKGELUK OP?

Er zitten natuurlijk zeker voordelen aan werkgeluk verbonden. Zo is uit onderzoek van Caleb Papineau gebleken dat gelukkige mensen tot wel 31% productiever zijn.Hierbij komt ook kijken dat werkgeluk de winstgevendheid van organisaties kan verbeteren met maar liefst 147%. 

Werknemers die werkgeluk ervaren zijn dus productiever, maar ook werken ze beter samen met collega’s, denken ze meer “out of the box” en zijn ze innovatiever. Mensen die een positieve stemming hebben ervaren minder stress en zijn veerkrachtiger, tevens is er een kleinere kans op een burn-out.

Bronnen:

Trends in HR 1 & 2, de fitte medewerker, treams.